درد ساق پا

ساق پا به دلایل گوناگونی دچار درد میشود. گاهی فعالیت شدید و استفاده بسیار از عضلات پا درد ایجاد خواهد کرد. در کودکان به‌طورمعمول دلیل درد ساق پا درد رشد بوده است و در اشخاص مسن ضعیف شدن عضلات می باشد. در ادامه درمورد درد ساق پا بیشتر توضیح میدهیم، پس لطفا تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

دکتر فرشید مالکی

علت درد ساق پا چه می باشد؟

درحقیقت یکی از مشکلات شایعی که خیلی از افراد در طول زندگی خود با آن مواجه می‌گردند، احساس درد در ناحیه ساق پا می‌باشد. به‌طورمعمول آسیب‌های جزئی و یا فعالیت بیش از حد سبب بروز این مشکل می‌گردد. در این شرایط مراجعه به پزشک نیاز نیست و با درمان‌های خانگی ساده و استراحت درد از بین خواهد رفت.

ولی گاهی اوقات درد ناگهانی و شدیدی شروع شده و یا حتی با گذشت چند روز برطرف نمی‌گردد. این حالت امکان دارد مربوط به شرایط پزشکی بسیار جدی باشد. هر گونه مشکلی در رگ‌های خونی، استخوان، بافت ساق پا، ماهیچهها، اعصاب و یا مفاصل امکان دارد دردی مبهم و یا شدیدی را ایجاد بکند. در ادامه مهمترین دلایل درد ساق پا را عنوان می‌کنیم و درباره آن‌ها توضیحاتی خواهیم داد.

۱. گرفتگی عضلات

علت درد ساق پا در خیلی از مواقع امکان دارد گرفتگی عضلات پا باشد. بعضی اوقات خستگی و یا کمآبی عضلات سبب بروز این عارضه می‌گردد. گرفتگی عضلات درد ناگهانی و شدیدی را ایجاد می‌کند. وقتی که ماهیچه دچار اسپاسم می‌گردد، می‌شود توده سفتی را زیر پوست احساس کرد.

گاهی هم امکان دارد کمی قرمزی و تورم را نیز در اطراف آن ناحیه مشاهده کرد. مصرف برخی داروها نیز سبب بروز چنین مشکلی می‌گردد. داروهایی مثل دیورتیک‌ها و استاتین‌ها جز این دسته از داروها می‌باشند.

۲. مشکلات عروقی

مشکلات عروقی و یا باریک شدن شریان‌ها سبب میگردد که در هنگام راه‌رفتن بیحسی و یا گرفتگی را در پاها احساس کنید. با وجود بیماری شریان محیطی فرد در پاها احساس سرما خواهد کرد و امکان دارد رنگ پا هم کمی تغییر بکند. به‌طورمعمول ترک سیگار و تغییر بعضی عادات سبب بهبود این وضعیت می‌گردد.

۳. شین اسپلینت

در خیلی از مواقع آسیب به پا سبب بروز یافتن این مشکل خواد شد. یکی از عارضه‌هایی که پس از آسیب امکان دارد ایجاد گردد، شین اسپلینت می‌باشد. اگر عضلات نزدیک استخوان ساق پا به خاطر استفاده بیش از حد پاره بشوند، درد بسیار شدیدی در این ناحیه به وجود خواهد آمد. درد به‌طورمعمول در قسمت داخلی استخوان پا و یا در ناحیه درشت نی ظاهر می‌گردد.

۴. آسیب عصب سیاتیک

فشرده شدن عصب سیاتیک در قسمت پایین ستون فقرات امکان دارد سبب ایجاد درد ساق پا گردد. این درد می تواند شبیه به گرفتگی باشد و یا آن ناحیه تیر بکشد. در اشخاصی که دچار این آسیب میگردند، نشستن و یا ایستادن همراه با درد می‌باشد.

۵. التهاب تاندون

تاندون‌ها تارهای ضخیمی می‌باشند که ماهیچه را به استخوان وصل می‌کنند. التهاب تاندون و یا تاندونیت سبب می‌گردد که حرکت‌دادن مفصل دشوار بشود و دردی در این ناحیه ایجاد گردد. در بیشتر مواقع تاندون‌های همسترینگ و یا آشیل دچار چنین مشکلی می‌گردند.

۶. سندروم بیش حرکتی مفاصل

این سندروم نوعی اختلال ژنتیکی می‌باشد که باعث انعطاف‌پذیری بیش از اندازه مفاصل می‌گردد. در نتیجه درد شدیدی در مفاصل به وجود خواهد آمد. اگر که انعطاف‌پذیری مفاصل در ناحیه پاها بوده باشد، شخص در ساق پا درد بسیار زیادی را احساس خواهد کرد.

۷. تشکیل لخته خون در پا

گاهی امکان دارد که در ورید لخته خون ایجاد گردد. به‌طورمعمول این عارضه در ران و یا ساق پا به وجود خواهد آمد. بعضی مواقع ترومبوز سیاهرگ عمقی هیچ نوع علائمی ندارد و گاهی سبب درد، تورم پا و قرمزی می‌شود.

در صورت بروز یافتن همچین علائمی باید خیلی سریع به پزشک مراجعه بکنید. به خاطر اینکه حرکت لخته امکان دارد منجر به آمبولی ریه گردد. پزشک برای این بیماران داروهایی تجویز میکند تا درواقع از تشکیل و رشد لخته خون جلوگیری بکند.

۸. آترواسکلروز

وقتی که چربی و کلسترول در رگها تجمع پیدا بکنند، رگ‌ها سفت و باریک می‌شوند و فرد دچار بیماری آترواسکلروز می‌گردد. شریان‌ها اکسیژن را به بخش‌های مختلف بدن می‌رسانند. اگر که انسداد در شریان‌های پا ایجاد گردد، اکسیژن کافی به این قسمت نمی‌رسد و ساق پا درد می‌گیرد.

۹. تنگی کانال نخاعی

وقتی که فضای داخلی ستون فقرات باریک گردد، به اعصاب این ناحیه فشار وارد خواهد کرد. بنابراین امکان دارد که شخص در پاها احساس درد، سوزن‌سوزن شدن و یا بیحسی و ضعف کند. به‌طورمعمول با دارو و فیزیوتراپی این مشکل برطرف خواهد شد ولی گاهی جهت درمان تنگی کانال نخاعی نیاز به جراحی می‌باشد.

۱۰. کشیدگی عضلات

این عارضه اغلب در اشخاص ورزشکار مشاهده می‌شود. در ورزشکاران علت درد ساق پا به‌طورمعمول کشیدگی بیش از حد ماهیچه می‌باشد ودرد بسیار شدید است و بلافاصله شروع خواهد شد. با لمس آن ناحیه، درد شدت پیدا خواهد کرد.

جهت درمان این عارضه و کاهش یافتن درد از کیسه یخ استفاده می‌شود و باید برای مدت چند روز هر ۲۰ دقیقه کمپرس یخ را بر روی پای خود قرار دهید. به غیر از مواردی که در بالا گفته شد، عوامل دیگری مانند نوروپاتی محیطی، آرتروز، رگ های واریسی و شکستگی تنشی استخوان ساق پا در ایجاد درد ساق پا تاثیر گذار می‌باشند.

علائم درد ساق پا

از معمولترین علائم و نشانه‌های درد ساق پا، امتداد یافتن درد در ناحیه درشت نی و تورم در این ناحیه می‌باشد.

درد خفیف، کند و یا شدید و خنجری در ماهیچه‌های ساق پا

درد در ناحیه خارجی و داخلی ساق پا

با لمس کردن بخشی از ساق درد تشدید می‌گردد

ورم خفیف در اطراف ناحیه ساق پا

بیحسی، کرخت شدن و یا ایجاد ضعف در ساق پا

امکان دارد درد در حین انجام تمرینات ورزشی و یا پس از انجام تمرینات بوده باشد

آیا درد ساق پا ارتباطی هم با سرطان دارد؟

تغییر در سلولهای استخوان امکان دارد سبب ایجاد سرطان گردد. در مواردی نیز امکان دارد سرطان در نواحی دیگر مانند کبد، کلیه و یا روده بوده باشد و به استخوان متاستاز دهد. درد و التهاب اولین علامتی می‌باشد که در صورت ابتلا به سرطان استخوان بروز خواهد کرد و البته درد در اوایل بیماری فقط شبانه هست ولی پس از مدتی ساعات درگیری با درد بیشتر خواهد شد. درشرایطی که استخوان درشتنی یعنی استخوان مابین مچ و زانو درگیر سرطان گردد، درد آن در ساق پا و مچ احساس خواهد شد.

راههای درمان درد ساق پا

درمان درد ساق پا وابسته به میزان شدت درد است. در موارد خفیف درد با درمانهای خانگی و با راهکارهای طب سنتی و خود مراقبتی تسکین خواهد یافت. ولی در موارد شدیدتر و آسیب‌هایی که به دنبال سوانح رانندگی و یا پرت شدن از بلندی ایجاد می‌گردد باید تحت نظر دکتر مچ پا درد را مداوا کرد.

چگونه می توانیم از بروز درد ساق پا پیشگیری کنیم؟

جهت پیشگیری از درد ساق پا میشود عواملی که باعث ایجاد آن می‌گردد را با رعایت موارد زیر کنترل نمود.

  • پوشیدن کفش مناسب و یا کفشی که سایز پای شما باشد و پای شما را اذیت نکند در دوران بارداری و هنگام ورزش کردن بسیار با اهمیت است.
  • استفاده کردن از محافظ قوسپا و یا کفی کفش مناسب به‌خصوص در اشخاصی که کف پای صاف دارند.
  • مدت زمان ورزش‌هایی را که سبب درد ساق پا می‌گردد به‌تدریج افزایش دهید.
  • پیش از انجام ورزش حتما بدن خودتان را گرم کنید.

زمان مراجعه به پزشک چه موقع است؟

در موارد زیر باید به پزشک مراجعه نمایید:

  • اگر که ساق پا به‌دلیل سانحه آسیب دیده باشد.
  • اگر که کف پای شما صاف می‌باشد.
  • اگر شدت درد در طی یک دوره زمانی بیشتر شده است.
  • و در نهایت اگر که با استراحت کردن و درمان‌های خانگی درد تسکین نیافت، حتما جهت پیدا کردن علت آن با دکتر ارتوپد مشورت نمایید.

سخن آخر

همانطور که مطالعه کردید ما در این متن درباره عوامل موثر در ایجاد درد ساق پا وعلائم آن، ارتباط آن با سرطان و راه های پیشگیری و درمان درد ساق پا برای شما عزیزان توضیحاتی را ارائه دادیم. امیدواریم از مطالعه این مطالب بهره کافی را برده و بتوانید از ایجاد آن پیشگیری کرده و یا در صورت ابتلا به آن در زمان مناسب به پزشک متخصص مراجعه کرده وبا مشورت ایشان بتوانید این مشکل را برطرف نمایید.