شکستگی استخوان تالوس مچ پا

شکستگی استخوان تالوس مچ پا نوعی شکستگی در استخوان­‌های مچ پا است که معمولا در تصادفات و یا سقوط از ارتفاع به وقوع می‌­پیوندد. با توجه به این­که استخوان تالوس از استخوان­‌های مهم در حرکت مچ پا است، شکستگی آن می‌­تواند پیامدهای مهمی در حرکت این بخش داشته باشد.

رسیدگی و درمان شستگی استخوان تالوس اهمیت زیادی دارد. معمولا جهت ترمیم مورد جراحی قرار می‌­گیرد. چرا که درمان نشدن و یا برطرف نشدن عارضه می‌­تواند منجر به درد شدید، آرتروز و همین طور مشکل در راه رفتن و لنگیدن شود.

Ankle talus fracture

استخوان تالوس و انواع شکستگی استخوان تالوس

مچ پا از دو بخش استخوان­‌های درشت نی و نازک نی که در قسمت بالایی مفصل مچ پا قرار دارند، تشکیل می‌شود. استخوان تالوس مچ پا نیز قسمت زیرین این مفصل را تشکیل می‌­دهد. استخوان تالوس دقیقا در قسمت بالایی استخوان پاشنه است. این دو به همراه هم به حرکت چرخشی پا به سمت داخل و یا بیرون کمک می­‌کنند.

در واقع این حرکت­‌ها امکان راه رفتن بر روی سطوح ناهموار را فراهم می­‌کنند. استخوان تالوس بخش تحتانی و فوقانی مچ پا را به هم وصل می­‌کند. بخشی است که فشارها و همین طور وزن را به امتداد مفصل مچ منتقل می­‌کند.

ویژگی استخوان تالوس

این استخوان را نیز همانند دیگر مفاصل، غضروف مفصلی که به رنگ سفید می­‌پوشاند. غضروف به سبب لغزندگی به استخوان تالوس کمک می­‌کند تا به راحتی بر روی استخوان­‌های مجاور خود بلغزد. شکستگی در همه بخش‌­های استخوان تالوس محتمل است. اما شکستگی استخوان تالوس مچ پا معمولا در قسمت میانی که استخوان با درشت نی مفصل می­‌شوند مشاهده می­‌شود.

البته همان طور که بیان شد استخوان تالوس در بخش­‌های دیگر نیز دچار شکستگی می‌شود. مثلا زمانی که استخوان مچ پا به یک طرف تحت فشار قرار گیرد ممکن است استخوان تالوس دچار شکستگی‌های برجستگی جانبی شود که معمولا برای  اسکی بازان اتفاق می­فتد.

انواع شکستگی تالوس

با توجه به تعداد قطعاتی که در اثر شکستگی استخوان تالوس از جای اصلی خود جا به جا شده‌اند نیز می‌­توان شکستگی‌­های استخوان تالوس را دسته‌بندی نمود.

  • شکستگی پایدار

بر این اساس شکستگی پایدار یا جابه جایی کم، حالتی است که بخش‌­های شکسته در محل اصلی خود و به صورت صحیح مقابل هم قرار دارند. در این حالت استخوان­‌ها در طول دوره درمان در محل طبیعی خود قرار دارد و نیازی به جراحی جهت ترمیم استخوان­‌ها نیست.

  • شکستگی همراه

در شکستگی همراه با جابه جایی در زمان بروز حادثه استخوان­‌های شکسته از محل اصلی خود جا به جا شده‌­اند. با توجه به نیرو و فشاری که سبب شکستگی است، مقدار جابه جایی­‌ها متفاوت است. در این حالت قطعات شکسته به صورت پایداری پایینی دارند و جراحی ترمیمی بهترین گزینه جهت بهبود عملکرد و درمان مچ پا است.

  • شکستگی مرکب

در نوع سوم شکستگی استخوان تالوس مچ پا که به آن شکستگی مرکب یا باز گفته می­‌شود، شکستگی­‌ها با زخم­‌های عمیق همراه هستند. بخش‌های شکسته از پوست بیرون زده‌­اند. در این حالت عضلات و تاندون­‌های اطراف دچار آسیب شده‌­اند. در این نوع شکستگی به خاطر قرارگیری استخوان در معرض هوا و محیط بیرون احتمال عفونت وجود دارد و معمولا دوره درمان طولانی­تر است.

 

علائم تشخیص شکستگی تالوس

درد بسیار زیاد، ناتوانی در راه رفتن و یا تحمل وزن بدن بر روی پا، ورم، کبود شدن، درد و حساسیت زمان لمس ناحیه مورد نظر از نشانه­‌های شکستگی تالوس مچ پا است. جهت تشخیص معمولا فرد به دلیل شدت درد به پزشک مراجعه می­‌کند. پزشک با معاینه می‌تواند شکستگی تالوس مچ پا را تشخیص دهد. برای این کار معمولا متخصص پا و مچ پا به جز علائم ظاهری معاینه دقیقی نیز انجام خواهد داد.

چگونگی تشخیص شکستگی تالوس

بدین منظور پرشک معمولا بررسی می­‌کند که آیا پا و همین طور مچ پا دچار بریدگی و پارگی است یا خیر. با دقت حس تحریک و همین طور حرکت دادن را در انگشتان و کف پا بررسی می‌­نماید. چرا که در بعضی مواقع علاوه بر شکستگی ممکن است اعصاب نیز دچار آسیب شده باشد. نبض را در بخش­‌های اصلی پا بررسی می‌­نماید تا ببیند آیا جریان خون مناسب در قسمت پا و انگشتان وجود دارد.

همین طور بررسی می­‌کند که فرد دچار سندرم کمپارتمان نشده باشد و مایعات در بخش‌­های مختلف پا جمع نشده باشد. چرا که در این صورت ممکن است بیمار به دلیل ایجاد اشکال در عملکرد نیاز به جراحی اضطراری داشته باشد. همین طور بقیه بخش­‌های پا و بخش ستون فقرات را چک می‌­کند که در اثر این آسیب دچار ضربه و مشکل نشده باشند.

مواردی که پیش از این گفته شد معمولا با معاینات فیزیکی قابل تشخیص هستند. ممکن است پزشک برای معاینات دقیق‌تر از آزمایشات مختلف تصویربرداری نیز استفاده نماید. بدین وسیله می‌­تواند با تشخیص دقیق­‌تر، متوجه ضرورت یا عدم ضرورت انجام جراحی، تعداد استخوان­‌های شکسته و به طور کل اطلاعات بیش­تر شود.

درمان شکستگی استخوان تالوس

  •  آتل و گچ

جهت درمان شکستگی استخوان تالوس مچ پا مانند هر نوع شکستگی در درجه اول از آتل­بندی یا گچ گرفتن برای بی حرکت کردن پا استفاده می‌شود. با بی حرکت سازی پا، بخاطر ثابت شدن پا محافظت بیشتری از پا به عمل می‌­آید. و آتل یا گچ باید محدوده انگشت پا تا بالای پشت ساق پا را پوشش دهد.

  • کمپرس سرد

همین طور جهت کاهش در ایجاد ورم و درد می­بایست پا در سطحی بالاتر از قلب قرار گیرد و در هر ساعت به مدت بیست دقیقه در محل مورد نظر از کمپرس یخ استفاده کرد. ضمنا توصیه می­‌شود جهت درمان فوری حتما به پزشک مراجعه شود. زیرا انتخاب نوع درمان به میزان و نوع شکستگی بستگی دارد.

  • درمان غیر جراحی

در درمان­‌های غیر جراحی معمولا از بی‌حرکت­‌سازی با استفاده از گچ­‌گیری و یا آتل­‌بندی  استفاده می­‌شود. که معمولا استفاده از آن­‌ها شش تا هست هفته به طول می‌­انجامد. پس از برداشتن آتل و گچ، تمریناتی برای بازتوانی به فرد آسیب دیده ارائه می­‌شود.

  • روش جراحی

روش درمان جراحی تالوس معمولا در شرایطی که استخوان از جای طبیعی خود خارج شده استفاده می­‌شود. با استفاده از آن جراحی ترمیم شکستگی استخوان مچ پا صورت می‌گیرد. استخوان­‌ها در محل صحیح خود قرار گرفته و فیکس می‌­شوند. این حراجی معمولا موفقیت آمیز بوده و نتایج خوبی در بر دارد.

  • جا انداختن

از روش جا انداختن و اتصال فلزی نیز در درمان شکستگی استفاده می­‌شود. به این صورت که استخوان‌­ها مجددا در محل اصلی خود قرار می­‌گیرند. به وسیله پیچ و پلاک­‌های مخصوص به هم متصل می­‌شوند.

برای برگشت عملکرد پا به حالت نرمال قبل از آسیب انجام نرمش‌­هایی که به وسیله فیزیوتراپ و یا پزشک معالج توصیه شده، ضرورت دارد.

 

مراقبت‌­های بعد از جراحی استخوان تالوس

  • تصویر برداری

دوره درمان و بهبودی در شکستگی استخوان تالوس مچ پا بستگی مستقیمی با شدت آسیب و شکستگی دارد. معمولا بعد از عمل جراحی به مدت دو تا هشت هفته پا باید در آتل و یا گچ باقی بماند. معمولا پزشک معالج برای بررسی روند بهبود و اطمینان از استقرار استخوان­‌ها در محل صحیح خود از تصویر برداری استفاده می­‌کند.

  • دارو

تجربه داشتن درد در فرآیند بهبودی طبیعی است. معمولا پزشک برای کاهش درد مسکن و داروهایی رو تجویز می­‌کند. استفاده از این داروها تنها باید زیر نظر پزشک باشد و پس از بهبود میزان درد مصرف آن ها قطع شود ولی در صورت ادامه داشتن درد تا چند روز پس از جراحی حتما مشورت با پزشک توصیه می­‌شود.

معمولا پس از کاهش درد چه در صورت انجام جراحی و چه زمانی که گچ پا باز می‌شود، توصیه بسیاری از پزشکان، حرکت پا و تلاش برای به حرکت مچ پا است.

  • فیزیوتراپی

همین طور تمرینات مخصوص فیزیوتراپی که توسط پزشک توصیه می‌شود، می‌­تواند به تسریع روند بهبود کمک کند. در ابتدای راه رفتن معمولا از عصا و کفش‌های مخصوص کمک بگیرید. حدودا نزدیک به سه ماه زمان می‌­برد تا بیمار بتواند همانند گذشته وزن خود را بر روی پای آسیبی تحمل نماید.

بنابراین در این مورد حتما باید طبق توصیه­‌های پزشک پیش رفت. چرا که فشار زیاد، زودتر از زمان مناسب می­‌تواند سبب خروج استخوان از محل اصلی آن شود و مجددا پا را دچار آسیب کند.

 

عوارض پس از شکستگی تالوس

از عوارض رایج که پس از شکستگی استخوان تالوس مچ پا ایجاد می­‌شود می­‌توان به نکروز (فروپاشی تدریجی و دردناک بافت استخوانی به دلیل از بین رفتن سلول‌­های استخوانی که ناشی از نبود جریان خون است) اشاره کرد. که خود می‌­تواند سبب بروز درد زیاد و التهابات مفصلی گردد. بدین ترتیب کاهش حرکت و عملکرد را به دنبال خواهد داشت.

همین طور آتروز (التهاب مفصلی) عارضه دیگری که پس از شکستگی ایجاد می‌­شود. در مواردی که شاهد آتروز و نکروز به صورت شدید هستیم انجام بعضی از انواع جراحی­‌ها مانند تعویض و همین طور خشک کردن مفصل می­‌تواند گزینه مناسبی در جهت بهبود باشد. از دیگر مشکلات می توان به جوش نخوردن یا بد جوش خوردن، عفونت و همین طور درد بسیار شدید اشاره کرد.

جمع‌­بندی

شکستگی استخوان تالوس مچ پا  معمولا در تصادف و یا سقوط شدید از ارتفاع به وجود می‌­آید. از آن جا که تالوس از استخوان­‌های مهمی در مفصل مچ پا است و رابط بین کف پا و ساق پا است می‌­تواند مشکلات زیادی ایجاد کند. بر حرکت مفاصل و توانایی راه رفتن و تحمل وزن تاثیر بگذارد.

برای درمان می­‌بایست هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کرد. پزشک با توجه به سطح و میزان شکستگی از یکی از روش‌­های درمان غیر جراحی و یا درمان جراحی برای بهبودی شخص استفاده نماید.