توضیحات کامل راجع به تاندون فلکسور

همان‌طور که می‌دانید بدن انسان یک شبکه بسیار گسترده است که دارای قسمت‌های کوچک و بزرگ است. این قسمت‌ها از طریق بافت‌هایی به هم متصل شده‌اند و این بافت‌ها به قسمت‌های بدن اجازه حرکت خواهند داد. این بافت‌ها را تاندون می‌نامند که در تمام نقاط بدن بسیار کارآمد و مفید خواهند بود. اما مواقعی وجود دارد که ممکن است این تاندون‌ها دچار کشیدگی یا آسیب شوند. این آسیب‌دیدگی در کارکرد قسمت‌های کوچک بسیار مؤثر خواهد بود. درواقع با پارگی تاندون‌ها قسمت‌هایی مثل انگشت‌ها دیگر نمی‌توانند به حرکت خود ادامه دهند. تاندون فلکسور هم یکی از تاندون‌های بدن است که وظیفه آن حرکت دادن دست از کوچک‌ترین قسمت تا انگشتان دست است. اگر این تاندون دچار کشیدگی یا پارگی شود این بخش‌ها دیگر توان حرکت نخواهند داشت. بخش عمده توضیحات ما در این مقاله مربوط به عضله و تاندون فلکسور خواهد بود.

تاندون فلکسور - دکتر فرشید مالکی

توضیح کامل راجع عضله و تاندون فلکسور

تاندون فلکسور درواقع تاندون‌هایی هستند که در کف دست واقع‌شده‌اند و وظیفه این تاندون‌ها حرکت دادن قسمت‌های مختلف دست ازجمله انگشتان آن است. تاندون‌ها از سطح پوست فاصله قابل‌توجهی دارند و به این راحتی دچار آسیب نخواهند شد. اما اگر از طریق به وجود آمدن یک شکاف بزرگ و عمیق در قسمت کف دست، آسیب‌دیدگی توسط استخوان‌های اطراف، آسیب‌دیدگی به دلیل فشار زیاد و… این تاندون تحت‌فشار و آسیب قرار گیرد احتمال پارگی یا آسیب‌دیدگی عضله و تاندون فلکسور بسیار زیاد است. اگر تاندون فلکسور آسیب ببیند در این زمان توان حرکت دادن انگشتان از شما گرفته خواهد شد. ممکن است در هنگام وارد شدن آسیب به عضله و تاندون فلکسور، به رگ‌های عصب یا رگ‌های خون رسان در همان قسمت هم آسیبی وارد شود. که منجر به بی‌حسی در کف دست و نرسیدن خون به انگشتان می‌شود بنابراین در این شرایط مراجعه به پزشک متخصص یکی از اصلی‌ترین کارهایی است که فرد مصدوم باید انجام دهد.

علل ایجاد بیماری و کشیدگی در تاندون فلکسور

اصلی‌ترین و عمده‌ترین علت ایجاد بیماری در تاندون‌های فلکسور پارگی و یا کشیدگی آن‌ها است. در شرایطی که کف دست ما بریده شود، آن‌هم به‌صورت عمیق ممکن است تاندون‌های فلکسور آسیب ببینند. یا اگر تمرین‌های کششی سنگین و سخت انجام دهید احتمال مبتلا شدن به پارگی یا کشیدگی تاندون فلکسور در شما بالا خواهد رفت. همچنین ابتلا به بیماری آرتریت در پارگی یا کشیدگی عضله و تاندون فلکسور بسیار تأثیر دارد و ممکن است باعث بی‌حرکتی در کف دست و انگشتان آن شود.

علائم ابتلا به بیماری کشیدگی یا پارگی تاندون فلکسور

ابتلا به بیماری کشیدگی یا پارگی عضله و تاندون فلکسور دارای علائم همچون ناتوانی در خم کردن انگشتان، احساس درد شدید در هنگام خم کردن یک یا چند تا از انگشتان، لمس انگشت آسیب‌دیده و حتی لمس کف دست باعث بروز درد شدید خواهد شد، اذیت شدن هنگام برداشتن وسایل و ناتوانی در این مسئله، نداشتن احساس سرما یا گرما و یا حس‌های کف دست به دلیل آسیب‌دیدگی رگ‌های عصب، بی‌حس بودن کف دست و … است و شما به‌محض مشاهده علائم این‌چنینی بهتر است به پزشک متخصص و مجرب در این زمینه مراجعه بکنید.

پزشک متخصص چگونه این بیماری را تشخیص خواهد داد؟

درواقع بیماری پارگی یا کشیدگی عضله و تاندون فلکسور، بیماری است که خیلی سریع توسط خود فرد هم تشخیص داده می‌شود چون حرکت نکردن انگشتان یک امر غیرعادی در دست محسوب می‌شود که نگران‌کننده هم هست درنتیجه به‌محض مشاهده علائم آن باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک در ابتدا میزان دقیق حرکت انگشتان و حرکات دست شمارا بررسی خواهد کرد و با انجام تمرین‌هایی متوجه وخامت اوضاع خواهد شد. در این شرایط وظیفه پزشک تشخیص درست بیماری است چراکه ممکن است این علائم با علائم بیماری دیگر هم یکسان باشند که این موضوع تشخیص پزشک را با مشکل روبه‌رو می‌کند. ممکن است پزشک از شما بخواهد انگشتان خودتان را خم‌کنید یا اینکه خود پزشک تعدادی از انگشتان شمارا با دست خودش نگه دارد و از شما بخواهد مابقی انگشت‌ها را تکان دهید. در آخرین مرحله ممکن است پزشک سراغ عکس‌برداری برود تا بتواند به دقیق‌ترین شیوه ممکن بیماری را تشخیص داده و از این قسمت به بعد بهترین درمان‌ها و بهترین داروها را برای بیماری شما تجویز خواهد کرد.

درمان‌های کشیدگی یا پارگی عضله و تاندون فلکسور

درواقع مشکل اصلی در پارگی یا کشیدگی تاندون‌ها این است که سر تاندون به هم متصل نیست و اصلی‌ترین مشکل همین است. خب منطقی است که برای درمان ‌هم باید شرایطی اتفاق بیوفتد تا سر تاندون به هم متصل شود. پس‌ازاینکه پزشک پارگی تاندون فلکسور را تشخیص داد دست را آتل می‌بندد تا مشکل جدیدی برای آن به وجود نیاید. برای تماس سر تاندون بریده‌شده به هم باید حتماً جراحی انجام شود چون با هیچ راه دیگری نمی‌شود این بریدگی را ترمیم کرد. جراحی‌ها هم هرچه زودتر انجام شود تأثیر بهتری در بهبودی ایفا خواهد کرد. اگر آسیب و پارگی طوری باشد که عمل خون‌رسانی به انگشتان در دست شما متوقف‌شده باشد یا حتی با آسیب روبه‌رو باشد در زودترین زمان ممکن پزشک اقدام به جراحی خواهد کرد تا مشکل جدی برای شما به وجود نیاید.

جراحی‌های مرتبط با پارگی عضله و تاندون فلکسور به چند نوع متفاوت دسته‌بندی می‌شود اما درنهایت همه آن‌ها بخیه زدن انجام خواهد شد. عمل جراحی تاندون فلکسور معمولاً زمان زیادی طول نخواهد کشید و بعد آن شما می‌تواند به خانه خودتان بروید. بعد از جراحی هم به دلیل حرکت نداشتن دست و آسیب ندیدن مجدد تاندون فلکسور پزشک متخصص از آتل‌بندی برای حفظ سلامت کامل دست شما استفاده خواهد کرد. ورزش‌هایی که بعد از جراحی پزشک متخصص به شما توصیه می‌کند معمولاً در درمان این پارگی‌ها بسیار مؤثر خواهد بود و اگر در هنگام پارگی عصب دست هم دچار آسیب شده باشد با این ورزش‌ها این آسیب‌ها و بی‌حس بودن انگشتان رفته‌رفته بهبود خواهد یافت. به‌طورکلی آتل‌بندی خوب و ورزش‌های به‌جا به‌اندازه خود جراحی و مهارت پزشک مهم است و در بهبود مؤثر خواهد بود.

اگر پس از بررسی کامل پزشک، نتیجه یک پارگی یا کشیدگی اندک بود با نظر پزشک بهتر است جراحی انجام نشود و به‌وسیله ورزش‌ها و تمرین‌های مناسب و استفاده از آتل و لوازم نگه‌دارنده، از قسمت آسیب‌دیده مراقبت کنید تا بدون جراحی و بخیه زدن رفته‌رفته و در طی زمان آسیب از بین رفته و سلامت دست مجدداً بازگردد.

سؤالات متداول درزمینهٔ عضله و تاندون فلکسور

آیا روش جراحی برای درمان کامل کشیدگی عضله و تاندون فلکسور مناسب است و به بهبودی کامل می‌انجامد؟ درواقع در شرایط و با اطلاعات کنونی بهترین روش برای درمان این پارگی و کشیدگی‌ها و بهبود وضعیت حرکتی دست استفاده از جراحی است. با توجه به مسائل گفته‌شده جراحی یک بهبود قابل‌قبول و خوبی را برای مشکل تاندون فلکسور انجام خواهد داد.

آیا ورزش هم می‌تواند باعث آسیب به تاندون فلکسور باشد؟ موضوع اصلی که باعث آسیب به تاندون فلکسور خواهد بود کشیدگی بیش‌ازاندازه است اما ورزش‌هایی مثل فوتبال و کشتی ممکن است باعث وارد شدن فشار زیاد به تاندون فلکسور شوند و درنتیجه پارگی رخ دهد. بهتر است در انجام ورزش‌های این‌چنینی مراقبت‌های لازم انجام شود و کسانی که بدون علاقه به پیشرفت دریک رشته ورزشی وارد آن می‌شوند بهتر است رشته‌ای را انتخاب کنند که در آن فشار و آسیب در حداقل میزان ممکن باشد.

نتیجه‌گیری

اگر در شرایطی قرار بگیریم که حرکت دادن دست و یا حتی انگشتان آن برای بدن مضر یا غیرممکن باشد این خود ما هستیم که به‌شدت آسیب می‌بینم و کارهایمان عقب می‌افتد. در مقاله بالا راجع عضله و تاندون فلکسور، علل ایجاد بیماری و پارگی در این تاندون، علائم به وجود آمدن این پارگی‌ها، روند تشخیص پزشک درزمینهٔ این بیماری، درمان‌های ممکن برای رسیدن به بهبود در پارگی تاندون صحبت کردیم و به سؤالات متداول که در این زمینه به وجود می‌آید هم پاسخ دادیم. اما دیدیم که برای درمان قطعی این بیماری اصلی‌ترین راه جراحی است که هم باعث اتلاف در وقت و زمان خواهد بود و هم‌بار روانی زیادی به همراه خواهد داشت. درنتیجه خوب است تا قبل از به وجود آمدن مشکل از دست‌هایمان به‌اندازه کافی مراقبت کنیم و از وارد شدن فشار بیش‌ازاندازه به آن جلوگیری کنیم.