جراحی تخصصی شکستگی‌های پا و مچ پا

شکستگی پا و مچ پا یکی از شایع‌ترین علل درد مچ پا است و همچنین یکی از شایع‌ترین شکستگی‌های استخوانی هستند. درمان این نوع شکستگی بستگی به میزان آن دارد.

متخصص جراحی پا و مچ پا برای انجام جراحی به‌عنوان اولین دوره درمانی عجله نمی‌کند. اما زمانی که لازم است با یک روش جراحی به وضعیت سلامتی خود نزدیک شوید، می‌توانید به فوق تخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید.

فهرست

در این مقاله می‌خوانیم:

  • تشخیص شکستگی پا و مچ پا
  • متداول‌ترین شکستگی‌های پا و مچ پا
  • درمان‌های شکستگی‌های پا و مچ پا
  • انواع جراحی شکستگی پا و مچ پا
  • مزایا و معایب جراحی شکستگی پا و مچ پا
  • جمع‌بندی
Specialized surgery for foot and ankle fractures

تشخیص شکستگی پا و مچ پا

در طول معاینه فیزیکی توسط متخصص جراحی پا و مچ پا، ناحیه آسیب‌دیده از نظر حساسیت، تورم، بدشکلی پا، زخم بازرسی می‌شود. سپس برای تشخیص دقیق‌تر بیمار باید از اشعه ایکس و عکس‌برداری کمک بگیرد.

اشعه ایکس معمولاً می‌تواند محل شکستگی را مشخص کند و میزان آسیب به مفاصل را مشخص کند. در شکستگی‌های استرسی مشکوک ممکن است نیاز به سی‌تی‌اسکن یا MRI  داشته باشید و فوق تخصص جراحی پا و مچ پا از این روش برای تشخیص استفاده کند؛ زیرا اشعه ایکس شکستگی‌های استرسی را مشخص نمی‌کند.

متداول‌ترین شکستگی‌های پا و مچ پا

انواع شکستگی پا ۲ نوع است: شکستگی‌های حاد و استرسی.

شکستگی‌های استرسی در بین این دو شکستگی شدیدتر هستند و با شکستگی‌های کوچک در استخوان مشخص می‌شوند. برخلاف شکستگی‌های حاد، شکستگی‌های استرسی معمولاً ناشی از سایش و پارگی یا کمبود کلسیم هستند.

معمولاً متخصص جراحی پا و مچ پا با علائمی مانند درد و تورم، شکستگی استرسی را شناسایی می‌کند. باتوجه‌به اینکه این علائم در بسیاری از آسیب‌های دیگر پا مشترک است، تشخیص دقیق آن توسط فوق تخصص جراحی پا و مچ پا بسیار مهم است.

شکستگی حاد معمولاً در اثر ضربه ناگهانی یا حرکت پیچشی در پا ایجاد می‌شود. شکستگی حاد را می‌توان با صدای شکستن استخوان و دنبال درد شدید آن تشخیص داد.

 

از متداول‌ترین شکستگی‌های پا و مچ پا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جراحی استخوان پاشنه:

شکستگی استخوان پاشنه اغلب می‌تواند شامل اختلال در مفصل بین استخوان پاشنه و استخوان مچ پا باشد. متخصص جراحی پا و مچ پا برای بازیابی مفصل، جراحی را انجام می‌دهد.

بهترین راه درمان شکستگی پاشنه پا این است که با ایجاد یک برش L  مانند روی پاشنه، شکستگی مجدداً تراز می‌شود و با تمرکز روی سطح مفصل، یا یک صفحه یا پیچ جداگانه ثابت می‌شود.

  • جراحی داخل استخوان میانی پا:

این مشکل یکی از شایع‌ترین شکستگی‌هایی است که افراد برای آن به فوق تخصص جراحی مراجعه می‌کنند که باعث می‌شود استخوان به دونیم تقسیم شود. یک برش روی شکستگی ایجاد می‌شود و دو استخوان قبل از اینکه با هریک از پیچ‌ها یا یک صفحه محکم شود، مجدداً تراز می‌شود.

  • جراحی انگشتان پا:

اکثر شکستگی‌های انگشتان پا بدون جراحی قابل‌درمان هستند. اما متخصص جراحی پا و پزشک معالج برای بدشکلی‌های ناشی از این مشکل که باعث جابه‌جاشدن آن می‌شود، جراحی را انجام می‌دهد.

انگشت پا در یک راستا قرار می‌گیرد، یک برش ایجاد می‌شود و یک سنجاق از طریق نوک انگشت پا وارد می‌شود تا شکستگی را در جای خود نگه دارد. هنگامی که شکستگی تقریباً در چهارتا شش هفته بهبود یافت فوق تخصص جراحی پا و مچ پا می‌تواند پیچ‌ها را بردارد.

  • جراحی بیرون میانی پا:

این نوع شکستگی در اثر آسیب فشار ایجاد می‌شود که منجر به کوتاه‌شدن پای بیرونی می‌شود. جراحی باهدف طولانی کردن قسمت بیرونی با یک صفحه یا پیچ‌هایی که مستقیماً به استخوان وارد می‌شود. پس از بهبودی شکستگی، صفحات و پیچ‌ها توسط متخصص جراحی پا و مچ پا برداشته می‌شود.

  • جراحی شکستگی متاتارس:

برخی از شکستگی‌های متاتارس را متخصص جراحی پا و مچ پا بدون جراحی درمان می‌کند، اما گاهی اوقات اگر آسیب شدید باشد، جراحی لازم است. برشی روی استخوان متاتارس شکسته ایجاد می‌شود و با ترکیبی از پیچ‌ها و صفحات ثابت می‌شود.

انواع شکستگی‌های مچ پا

انواع مختلفی از شکستگی‌های مچ پا وجود دارد که بر قسمت‌های متخلف مچ پا تأثیر می‌گذارد. مچ پا پیچیده است. آنها از سه استخوان و چهار رباط تشکیل شده‌اند که هرکدام کار متفاوتی را انجام می‌دهند تا مچ پای شما را در  وضعیت خوبی نگه دارد.

از متداول‌ترین شکستگی‌های مچ پا می‌توان به این موارد اشاره کرد:

مالئول جانبی، مالئول داخلی، دومالئولار، مالئول خلفی، تریمالئولار، پیلون

 

درمان‌های شکستگی پا و مچ پا

درمانی که متخصص جراحی پا و مچ پا در نظر می‌گیرد بسته به نوع و محل شکستگی متفاوت خواهد بود. شکستگی‌های استرسی ممکن است فقط به استراحت و بی‌حرکتی نیاز داشته باشد، درحالی‌که سایر شکستگی‌ها ممکن است برای بهبود بهتر نیاز به جراحی داشته باشد.

وقتی شما با این مشکل روبرو می‌شوید متخصص جراحی و پزشک معالج به شما پیشنهاد می‌کند تا حد لازم بی‌حرکت بمانید یا از آتل استفاده کنید تا تورم از بین برود و بعد از گچ استفاده می‌کند و این موارد ممکن است درد شما را التیام ببخشد.

احتمال جراحی در موارد زیر بیشتر است:

شکستگی‌های متعدد، شکستگی ناپایدار یا جابه‌جا شده، قطعات استخوانی شل که می‌تواند وارد مفصل شود، آسیب به رباط‌های اطراف، شکستگی‌هایی که به داخل مفصل کشیده می‌شود، شکستگی که در اطراف تصادف دچار له‌شدگی شده است.

 

انواع جراحی شکستگی پا و مچ پا

به‌طورکلی متخصص جراحی پا و مچ پا به سه طریق جراحی را انجام می‌دهد. فوق تخصص جراحی پا و مچ پا می‌تواند جراحی را با روش باز انجام دهد. بااین‌حال زمانی که امکان استفاده از یک روش کمتر تهاجمی وجود داشته باشد، متخصص جراحی پا و مچ پا از آتروسوکپی استفاده می‌کند.

آتروسوکپی یک روش جراحی رایج است که در آن یک مفصل با استفاده از دوربین کوچک scopy مشاهده می‌شود. آتروسکوپی دید واضحی به فوق تخصص جراحی پا و مچ پا می‌دهد.

آتروسکوپی از طریق برش‌های کوچک انجام می‌شود. در طول این عمل، متخصص جراحی پا و مچ پا آتروسکوپ (دوربین کوچک به‌اندازه مداد) را در مفصل شما قرار می‌دهد. آتروسکوپ تصویر را به یک مانیتور با وضوح‌بالا می‌فرستد.

بر روی مانیتور، جراح می‌تواند ساختارهای مفصل را با جزئیات زیاد ببیند و این امکان را می‌دهد که فوق تخصص جراحی پا و مچ پا یا مشکل را تشخیص دهد یا آن را درمان کند‌.

هنگامی که درمان ساده جواب نمی‌دهد، گاهی اوقات می‌توان یک اتصال را با قطعه تحت ساخت دست بشر جایگزین کرد، به این روش آتروپلاسمی می‌گویند.

برای درمان شکستگی مچ پا چه جراحی انجام می‌شود؟

شکستگی مچ پا با جراحی به نام فیکساسون داخلی کاهش باز ORIF درمان می‌شود. در ORIF متخصص جراحی پا  و مچ پا، پای آسیب‌دیده شما را باز می‌کند و انتهای استخوان‌های شکسته را ردیف می‌کند. همچنین ممکن است متخصص جراحی پا و مچ پا صفحات فلزی، سیم‌ها یا پیچ‌هایی را نصب کند تا استخوان‌های مچ پا را در حین بهبود ثابت نگه دارد.

مزایا و معایب جراحی شکستگی پا و مچ پا

همه جراحی‌ها با عوارض احتمالی از جمله خطرات مرتبط با بیهوشی، عفونت و آسیب به عروق و اعصاب خونی روبرو هستند‌.

عوارض بالقوه جراحی شکستگی پا و مچ پا عبارت است از: جای زخم شکستگی، عدم بهبود آن و نیاز دوباره به جراحی، ترمیم شکستگی در موقعیت بد، ازدست‌دادن هم‌ترازی شکستگی قبل از بهبود، درد مداوم و ازدست‌دادن تحرک موقت.

متخصص جراحی پا و مچ پا واجد شرایط می‌تواند به‌خوبی نوع شکستگی را تشخیص دهد و هرکدام از عوارض را به حداقل برساند.

اما جراحی برای کسانی که از این مشکل رنج می‌ی می‌تواند مزایایی از جمله:

مسکن درد: برای کسانی که از ناراحتی شکستگی درد رنج می‌برد، جراحی باعث تسکین درد شود‌

تحرک بهتر: جراحی می‌تواند به بازیابی عملکرد اندام شما کمک می‌کند و تجربه تحرک بهتر شود.

جمع‌بندی

شکستگی پا و مچ پا می‌تواند یکی از دردناک‌ترین شکستگی‌های معمول استخوانی باشد که در صورت وخامت حتماً به جراحی متخصص جراحی پا و مچ پا نیاز دارد. اگر شکستگی در پا و مچ پا مشاهده کردید حتماً به فوق تخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید تا از عوارض آن در امان باشید.