درد کف پا نشانه چیست؟

درد کف پا یکی از تجربه‌های بدی است که همه انسان‌ها در طول زندگی خود آن را تجربه می‌کنند. ممکن است درد کف پا در هنگام راه‌رفتن یا بیدارشدن از خواب آن‌قدر زیاد و آزاردهنده باشد که شما حتی تمایلی نداشته باشید پای خود را بر روی زمین بگذارید.

درد کف پا می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد همچنین درمان هر یک از بیماری‌هایی که باعث درد کف پا است متفاوت است. برای اینکه بیماری شما به‌خوبی تشخیص داده شود و درمان مناسبی برای بیماری شما انتخاب شود باید به یک متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید.

درد کف پا یکی از شایع‌ترین درد در ناحیه پا است. کف پا یکی مهم‌ترین ناحیه بدن ما است که اغلب به آن توجهی نداریم و فقط زمانی که دچار مشکل یا درد می‌شویم سریع به دنبال راهی برای درمان آن می‌گردیم. در این مقاله قرار است به علت درد کف پا و درمان آن بپردازیم پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

 

What is the symptom of foot pain?

درد کف پا نشانه چیست؟

استخوان پاشنه پا بزرگ‌ترین استخوان پا است و بیشتر وزن بدن را همین استخوان تحمل می‌کند. عوامل بیرونی می‌تواند باعث درد و ناراحتی در این ناحیه شود. برای درد کف پا می‌توان علت‌های مختلفی در نظر گرفت، اما به گفته متخصص جراحی پا و مچ پا در بیشتر مواقع علت درد کف پا و پاشنه پا، دیسک کمر و مشکلات مربوط به دیسک است.

می‌توان گفت که خود پا هیچ مشکلی ندارد. اگر علت کف پا زود شناسایی شود می‌توان آن را با روش‌های ساده مثل استفاده از کفش‌های طبی یا مصرف داروهای ضدالتهابی خوراکی درمان کرد.

علت درد کف پا

به گفته متخصص جراحی پا و مچ پا دلیل عمده درد در ناحیه کف پا اضافه‌وزن، درست راه‌نرفتن و استفاده‌نکردن از کفش‌های مناسب است، اما ممکن است دلیل‌های دیگر هم برای درد در ناحیه پا وجود داشته باشد.

خار پاشنه:

زمانی که یک زائده در زیر استخوان‌های پاشنه پا به وجود بیاید، خار پاشنه ایجاد می‌شود. این عارضه بسیار شایع است و از هر 10 نفر، یک نفر به این عارضه مبتلا است. وجود خار پاشنه در ابتدا باعث درد و سوزش در فرد نمی‌شود. اما اگر این خار پاشنه بزرگ شود و التهاب کند، فرد درد شدیدی در ناحیه کف پای خود حس می‌کند. التهاب خار پاشنه در افرادی که اضافه وزن دارند، بیشتر به چشم می‌خورد.

کف پای صاف:

کف پای صاف که نام دیگر آن صافی کف پا است، زمانی ایجاد می‌شود که انحنای کف پا از بین برود و تمام ناحیه کف پا بر روی زمین قرار بگیرد. نوزادان در ابتدا با کف پای صاف متولد می‌شوند، با رشد کودک به‌تدریج انحنای کف پا شکل می‌گیرد. البته ممکن است در 30 درصد افراد این انحنای کف پا شکل نگیرد و کف پای آن‌ها صاف بماند.

همچنین ممکن است در بزرگسالی و با افزایش سن طی فرایند رشد دوباره افراد دچار کف پای صاف شوند. دلایل دیگری مثل بارداری در زنان، وارد شدن فشار زیاد به پا و آسیب‌دیدگی باعث به وجود آمدن صافی کف پا شوند.

صافی کف پا در بعضی از اشخاص بدون درد است و آنها را اذیت نمی‌کند، اما در بعضی از افراد ممکن است با درد شدیدی همراه شود و در هنگام ایستادن و راه رفتن احساس درد داشته باشند یا مدام از کمر درد رنج ببرند، اما می‌توانند با استفاده از کفش‌های طبی یا انجام تمرین‌های حرکتی، مشکل خود را حل کنند.

 

التهاب تاندون‌ها:

التهاب تاندون یا تاندونیت‌ها می‌تواند باعث درد در ناحیه کف پا شود. تاندون‌ها از قسمت بالایی پا شروع شده و تا زیر کف پا ادامه دارند. تاندون‌ها در کنترل حرکات پا و مچ پا بسیار مهم هستند.

کمبود ویتامین و درد کف پا

ممکن است شما دچار درد در ناحیه کف پا شوید و بعد از مراجعه به متخصص جراحی پا و مچ پا متوجه شوید که ویتامین D بدن شما کم است. ویتامین D باعث می‌شود جذب کلسیم در بدن شما افزایش پیدا کند.

اگر می‌خواهید به‌صورت رایگان و بدون مصرف مکمل‌ها و قرص‌های ویتامین D این ویتامین را جذب کنید، حتماً در طول روز چند ساعت سعی کنید مچ پا و ساعد خود را در معرض نور خورشید قرار دهید.

اما اگر شما نمی‌خواهید که پوست شما در اثر آفتاب کمی تیره شود، می‌توانید ویتامین بدن خود را از غذاهایی که حاوی ویتامین D هستند مثل قارچ و ماهی تأمین کنید و آن‌ها را در برنامه غذایی خود جای دهید. همچنین می‌توانید قرص ویتامین D مصرف کنید.

درد کف پا هنگام بلندشدن از خواب

علت‌های زیادی برای این مشکل هنگام صبح وجود دارد که با بررسی شدت درد و محل درد می‌توان دلیل آن را فهمید. به طور مثال اگر درد در ناحیه پاشنه پا بسیار شدید و تیز باشد نشان‌دهنده التهاب است.

همچنین ممکن است این دردها نشانه شکستگی، التهاب تاندون‌ها و التهاب فاشیای کف پا باشد. برای درمان آن هنگام صبح معمولاً بهتر است بعد از بیدارشدن چند قدم راه بروید که در طول روز هرچه بیشتر فعالیت داشته باشید درد شما هم کمتر می‌شود و از بین می‌رود.

اما درد در ناحیه کف پا برای بعضی از افراد بسیار آزاردهنده است و باید حتماً چند دقیقه را بدون حرکت ایست کنند تا درد کمتر شود. اگر با این کارها باز هم درد شما بهتر نشد باید حتماً به یک متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید.

تشخیص علت درد کف پا

دکتر متخصص جراحی پا و مچ پا به بررسی بدن شما می‌پردازد، طریقه راه‌رفتن و ایستادن شمارا مشاهده می‌کند، همچنین سابقه بیماری شما را برسی می‌کند تا علت درد در ناحیه کف پای شما را تشخیص دهد و درمان مناسب را شروع کند.

البته باید در نظر داشته باشید که گاهی لازم است برای اینکه دکتر یک تشخیص دقیق بدهد آزمایش‌هایی نظیر آزمایش تصویربرداری انجام دهید.

درمان سنتی درد کف پا

اگر درد شما در ناحیه کف پا زیاد نبود نیازی ندارید به متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید. با استفاده از روش‌های خانگی می‌توانید درد کف پای خود را کاهش دهید. لیستی از روش‌های خانگی برای کاهش درد کف پا برای شما درست کرده‌ایم:

  • برای خودتان یک کفش مناسب و طبی تهیه کنید. زیرا استفاده از کفش‌های نامناسب می‌تواند باعث مشکلات جدی برای پای شما شود.
  • استفاده از کمپرس یخ بر روی ناحیه‌ای که درد دارید.
  • قبل از ورزش حتماً بدن خود را گرم کنید.
  • در طول روز به‌اندازه کافی استراحت کنید.
  • اگر فعالیت‌های انجام می‌دهید که فشار روی پاشنه پای شما را زیاد می‌کند حتماً آن فعالیت را دیگر انجام ندهید.
  • مواد غذایی که حاوی ویتامین B است را حتماً در برنامه غذایی خود جای دهید. غذاهایی مثل سبزیجاتی که برگ تیره دارند، گوشت قرمز، برنج قهوه‌ای و بادام.

درمان درد کف پا با داروهای گیاهی و طب سنتی

اگر درد کف پای شما به دلیل مشکل خاصی باشد دکتر متخصص جراحی پا و مچ پا برای شما داروهایی تجویز می‌کند که لازم است حتماً مصرف کنید شاید حتی لازم باشد فیزیوتراپی هم انجام دهید.

اما اگر مشکل شما حاد نبود شما می‌توانید با کمی تغییرات در روند زندگی خود و استفاده از داروهای گیاهی درد کف پای خود را کاهش دهید. مواردی از این داروها را برای شما در این مقاله شرح داده‌ایم:

  • سرکه:

سرکه خاصیت ضدالتهابی دارد و برای کاهش التهاب و کاهش درد بسیار مؤثر است. فقط کافی است که یک وان را از آب داغ پر کنید، سپس نمک و سرکه را به آن اضافه کنید و پاهای خود را 20 دقیقه در آب داغ بگذارید. همچنین شما می توانید روزانه 3 الی 4 بار یک حوله را با آب گرم و سرکه خیس نمایید و دور پاهای خود بپیچید.

  • روغن میخک:

پاشنه پای خود را به روغن میخک آغشته کنید و به‌آرامی ماساژ دهید. انجام این کار باعث می‌شود که روند جریان خون در ناحیه‌ای که به روغن آغشته است افزایش پیدا کند و درد کاهش یابد.

  • فلفل قرمز:

وقتی احساس کردید که پای شما سرد شده است و درد دارید، بهتر است کمی فلفل قرمز را در جوراب خود بریزید و بپوشید. همچنین شما می‌توانید 1 قاشق فلفل قرمز را در نصف وان آب گرم ریخته و پاهای خود را در آن قرار دهید و پای خود را خیس کنید.

  • سولفات منیزیوم:

2 الی 3 قاشق غذاخوری نمک سولفات را در وان آب داغ بریزید و 10 الی 15 دقیقه پاهای خود را در آن بگذارید. نمک باعث می‌شود که درد شما کاهش پیدا کند. همچنین استفاده از نمک سولفات باعث می شود که پوست شما خشک شود. پس بهتر است بعد از استفاده از نمک سولفات حتما پوست خود را با مرطوب کننده پوست چرب کنید.

در کنار این روش‌هایی که نام بردیم، برای درمان درد در ناحیه کف پا از جراحی و فیزیوتراپی استفاده می‌شود. برای استفاده از این روش‌ها باید از یک متخصص جراحی پا و مچ پا کمک بگیرید.

پیشگیری از دچارشدن به درد کف پا

به توصیه متخصص جراحی پا و مچ پا باید حتماً نکاتی را رعایت کنید تا دچار درد کف پا نشوید. بهتر است که در برنامه زندگی روزانه خود کمی تغییر ایجاد کنید و زندگی سالم‌تری داشته باشید تا بدن سالمی داشته باشید.

بعضی از توصیه‌های پزشک را برای شما شرح داده‌ایم:

  1. سعی کنید با داشتن رژیم غذایی سالم و انجام ورزش‌های مناسب وزن خود را متعادل نگه دارید تا دچار اضافه‌وزن نشوید، زیرا اضافه‌وزن یکی از دلایلی است که باعث این مشکل می‌شود.
  2. سعی کنید در رژیم غذایی خود، غذاهایی که حاوی ویتامین B باشند جای دهید. همچنین مکمل های ویتامین D استفاده کنید تا دچار کمبود ویتامین D نشوید.
  3. برای ورزش حتماً از کفش‌های مناسب استفاده کنید و قبل از ورزش حرکات کششی مناسب را انجام دهید.
  4. اگر شما ورزشکار حرفه‌ای هستید سعی کنید بعد از یک تمرین ورزشی سنگین حتماً کف پای خود را با یخ ماساژ دهید.
  5. اگر در طول روز فعالیت زیادی داشتید و به پاهای شما فشار آمده و درد در ناحیه کف پا را احساس کردید حتماً زمانی در روز را به استراحت اختصاص دهید.
  6. اگر فعالیت‌های سنگین شما زیاد است و در ناحیه کف پا دچار درد شدید باید حتماً فعالیت خود را متوقف کنید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنید

اگر درد شما در ناحیه کف پا کم باشد شما می‌تواند از روش‌هایی که برای شما بالاتر گفتیم برای درمان آن استفاده کنید. اما اگر درد شما با روش‌های خانگی و سنتی برطرف نشد نیاز است حتماً به یک دکتر متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید.

اگر شما نمی‌دانید که چه زمانی درد کف پای شما خطرناک است و باید به پزشک مراجعه کنید، اصلاً نگران نباشید در ادامه به مواردی می‌پردازیم که باید جدی گرفته شوند:

  1. اگر شما به همراه درد پاشنه پا دچار تب هم شوید.
  2. به طور طبیعی نتوانید راه بروید.
  3. پاشنه پای شما ملتهب شود و ورم کند.
  4. اگر درد در ناحیه پاشنه پای شما به حدی برسد که نتوانید پای خود را روی زمین بگذارید.
  5. اگر شما درمان‌های خانگی را برای رفع این مشکل انجام داده‌اید؛ اما تأثیری نداشت.
  6. درد کف پای شما ناگهانی شروع شود.

کلام آخر

درد در ناحیه کف پا می‌تواند بسیار آزاردهنده باشد و در فعالیت روزانه افراد اختلال ایجاد کند. شما می‌توانید برای دچار نشدن به این مشکل یک‌سری کارهایی انجام دهید تا آن را هرگز تجربه نکنید. راهکارهای پیشگیری را برای شما در این مقاله بیان کرده‌ایم.

اما اگر شما باز هم دچار درد در ناحیه کف پا شدید و این درد بسیار شدید بود باید حتماً به یک متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید تا درمان مناسبی برای درد شما انتخاب شود. اگر برای شما سؤال است که چه زمانی به دکتر مراجعه کنید بهتر است که حتماً مقاله ما را تا انتها مطالعه کنید.