درد پشت زانو نشانه چیست؟

درد پشت زانو همان درد در مفاصل زانو است. ممکن است درد پشت زانو در حالت ایستاده یا در هنگام حرکت به وجود بیاید. افرادی که دچار درد پشت زانو می‌شوند معمولاً می‌گویند که احساس سوزش، گرما و التهاب، ورم و درد را تجربه می‌کنند.

درد پشت زانو می‌تواند در اثر لخته شدن عمیق خون در پشت‌پا اتفاق بیفتد، این عارضه بسیار خطرناک است و باید جدی گرفته شود بهتر است که حتماً به یک متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید. درد پشت زانو یکی از شایع‌ترین دردها است که می‌تواند راه‌رفتن و فعالیت روزمره را برای شما مختل کنند.

What is the symptom of knee pain?

علت‌های درد پشت زانو

درد پشت زانو یکی از انواع زانو درد و از شایع‌ترین دردهایی است که شما می‌توانید در اثر کار سنگین یا ورزش سنگین و مداوم تجربه کنید. اگر بعد از متوقف کردن فعالیت و استراحت‌کردن درد پشت زانو شما از بین برود مشکلی نیست و نیازی نیست نگران باشید.

اما اگر با استراحت از بین نرود و به‌صورت مستمر و مزمن این دردها ادامه پیدا کند باید این دردها را جدی بگیرید و حتماً به یک متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید تا دکتر تشخیص دهد که علت درد شما چیست؟ درد پشت زانو می‌تواند دلایل متخلفی داشته باشد که بخشی از آن را در مقاله برای شما شرح می‌دهیم:

آرتروز:

آرتریت که با نام آرتروز آن را می‌شناسیم یکی از شایع‌ترین دلایلی است که باعث به‌وجودآمدن زانودرد در مدت‌زمان طولانی می‌شود. عارضه آرتروز معمولاً در بین افراد بالای 65 سال بیشتر است که می‌تواند بر اثر ساییدگی و پاره شدن مفصل‌ها باشد. زانو دارای غضروفی است که انتهای استخوان‌های مفاصل سالم را پوشش می‌دهد و حرکت خم شدن زانو را راحت و نرم می‌کند. اگر این غضروف‌ها در مدت زمان طولانی در معرض آسیب قرار بگیرند می‌تواند منجر به آتروز شود. زمانی که دچار آرتروز می‌شویم حرکت زانوها محدود می‌شود و به تدریج درد افزایش پیدا می‌کند.

آسیب به رباط‌ها:

افرادی که دارای فعالیت‌های فیزیکی زیادی هستند مخصوصاً ورزشکاران، معمولاً به دلیل آسیب‌دیدن و پارگی رباط‌های اصلی زانو، دچار درد و ناراحتی بسیار زیادی در پشت زانو می‌شوند.

آسیب‌های همسترینگ:

درد پشت زانو یا پشت ران می‌تواند در اثر پارگی یکی از عضله‌های همسترینگ باشد که به آن تاندونیت همسترینگ می‌گویند. تاندونیت همسترینگ معمولاً در میان ورزشکاران و دوندگان بسیار زیاد است؛ زیرا این عارضه یک آسیب استفاده بیش از حد از یک عضله است.

این پارگی زمانی ایجاد می‌شود که یکی از ماهیچه‌ها زیاد کشیده شود و برخی از فیبرهای عضلانی را پاره کند. این اتفاق معمولاً در حرکات سریع مثل پریدن و دوی سرعتی اتفاق می‌افتد. از علائمی که نشان‌دهنده تاندونیت همسترینگ هستند می‌توان به درد شدید پشت زانو و درد در هنگام خم‌شدن اشاره کرد.

برای بهبود باید هر کاری که باعث تشدید پارگی شود خودداری کنید، زیرا فشار به عضله یا تاندون‌ها می‌تواند موجب آسیب مجدد شود. همچنین شما می‌توانید بعد از گذشت چند روز تمرینات ملایم و آرام به همراه تمرینات کششی برای بازیابی انعطاف دوباره آن ناحیه می‌شود، انجام دهید.

گشادشدن سرخرگ پشت زانو:

گشادشدن سرخرگ پشت زانو یا آنوریسم سرخرگ پشت زانو یک نقص در بخش سرخرگ پشت زانو است که بر اثر آن خاصیت کشسانی دیواره سرخرگ‌ها از بین می‌رود و در نتیجه دیواره سرخرگ‌ها سست می‌شود. این عارضه در میان افراد مسن به دلیل اینکه با بالا رفتن سن خاصیت کشسانی و مقاومت سرخرگ‌ها ازبین می‌رود، بسیار دیده می‌شود.

اگر آنوریسم دچار بیرون زدگی شود می‌تواند فشار و درد زیادی را ایجاد کند. از مهمترین علائم آن می‌توان به لخته شدن خون در دیواره سرخرگ‌ها و انسداد مسیر سرخرگ پایین اشاره کرد. این خون لختگی ابتدا باعث می‌شود که جریان خون در آن ناحیه متوقف شود و فرد دچار لنگیدن شود. اما با گذشت زمان و پیشرفت این انسداد خونی پای انسان سرد و سفید می‌شود این حالت اورژانسی است و شما باید فورا به یک متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید.

درد پشت زانو بعد از ورزش

اگر شما بعد از ورزش دچار زانو درد شده‌اید؛ اما این درد بسیار خفیف است نگران نباشید؛ زیرا با کمی استراحت از بین می‌رود. اما اگر این درد با علائم دیگری هم همراه بود یا درد با شدت زیاد در مدت‌زمان طولانی همراه بود حتماً به یک متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید و تحت درمان قرار بگیرید.

علت‌های درد پشت زانو بعد از ورزش

برخی از دلایل است که باعث درد در ناحیه پشت زانو می‌شود:

  • خم‌کردن بیش از حد زانوها در برخی از حرکت‌های ورزشی مانند لانگ و اسکات
  • کمبود ویتامین‌ها
  • تخریب تارهای عضلانی
  • ورزش‌کردن غیراصولی

ورزش غیراصولی می‌تواند یکی از مهم‌ترین دلایلی باشد که شما بعد از ورزش دچار درد پشت زانو می‌شوید. زیرا شما در ورزش غیراصولی حرکات را مکرر و بدون وقفه و استراحت انجام می‌دهید که آسیب زیادی به بدن شما وارد می‌کند. به نکاتی که بالا گفته شده بسیار دقت کنید و اگر برای درد پشت زانو به متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کردید حتماً تمام نکات را با جزئیات برای دکتر تعریف کنید تا بهترین روش درمان را برای شما انتخاب کند.

راهکارهای کاهش درد پشت زانو بعد از ورزش

  • سعی کنید تا زمانی که درد شما خوب نشده است، حرکات سنگین انجام ندهید و از حرکات اصلاحی استفاده کنید.
  • حتماً قبل از ورزش و بعد از ورزش به‌صورت اصولی گرم و سرد کنید.
  • از کفش مناسب و طبی برای ورزش استفاده کنید.

اگر بعد رعایت این نکات دردهای شما تسکین پیدا نکرد و بدتر شد حتماً به یک متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید

حرکات اصلاحی برای درد پشت زانو

به گفته متخصص جراحی پا و مچ پا برای کاهش آسیب‌های وارد شده به پا از طریق ورزش‌های سنگین بهتر است حرکات اصلاحی را تحت‌نظر مربی‌های ماهر انجام دهید.

  • بالابردن پا از پهلو:

به پهلو راست دراز بکشید و ساعد خود را عمود بر زمین بگذارید. پاهای خود را روی زمین بگذارید و پای چپ خود را به سمت بالا ببرید و برای سمت دیگر هم همین کار را انجام دهید. سعی کنید در طول حرکت باسن خود را منقبض نگه دارید.

  • بالا بردن تک پا:

به پشت دراز بکشید. ماهیچه‌های پای خود را سفت کنید و به‌آرامی پا را بالا بکشید. مکث کنید و پای خود را به‌آرامی پایین بیاورید و سمت دیگر را انجام دهید. در این حرکت سعی کنید عضلات شکم خود را منقبض نگه دارید و هنگام بالابردن پا نفس خود را بیرون دهید.

درمان خانگی درد پشت زانو

به گفته متخصص جراحی پا و مچ پا بهترین درمان خانگی برای رفع درد پشت زانوها روش Rice است.

  • Rest(استراحت):

سعی کنید تاحدامکان فشارهای اضافی را از روی پاهای خود بردارید و اگر خواستید راه بروید حتماً از عصا استفاده کنید.

  • Ice(کمپرس سرد):

گذاشتن کمپرس یخ می‌تواند به کاهش درد کمک زیادی کند. این نکته را به یاد داشته باشید که نباید کمپرس یخ را در مدت‌زمان طولانی در ناحیه‌ای که درد می‌کند نگه دارید. سعی کنید کمپرس یخ را به طور مستقیم روی ناحیه‌ای که درد می‌کند بگذارید و بعد از 15 ای 20 دقیقه بردارید تا زانوها دوباره گرم شوند و دوباره کمپرس یخ را بگذارید.

  • Compress(فشرده‌سازی):

با استفاده از زانوبندهای کشی سعی کنید زانوی خود را محکم و ثابت نگه دارید. البته توجه داشته باشید که زانوها نباید خیلی سفت بسته شوند؛ زیرا باعث مختل‌شدن جریان خون می‌شوند.

  • Elevate(بالا نگه‌داشتن پاها):

سعی کنید هنگام دراز کشیدن یا نشستن چند عدد بالشت زیر پای خود قرار دهید تا پاهای شما از سطح قلب شما کمی بالاتر رود.

تشخیص درد پشت زانو

زمانی که شما به پزشک متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه می‌کنید باید یک سری آزمایش‌هایی انجام دهید تا دکتر شما بتواند علت درد پشت زانو شما را به‌درستی تشخیص دهد و یک درمان مناسب را انتخاب کند. روش‌هایی که دکتر برای تشخیص استفاده می‌کند را در این مقاله برای شما شرح می‌دهیم:

  • عکس‌برداری با اشعه ایکس:

از طریق عکس‌برداری اشعه ایکس می‌توان تمام تغییرات به وجود آمده در زانو که بر اثر شکستگی نباشد را مشاهده نمود. همچنین از طریق ام‌آرآی هم می‌توان بافت‌های نرم را ارزیابی کرد و پارگی رباط‌ها یا آسیب غضروف‌ها را تشخیص داد.

  • آزمایش خون:

اگر دکتر متخصص جراحی پا و مچ پا به اینکه آیا شما دچار نقرس یا سایر اختلالات باشید مشکوک شود، برای شما آزمایش خون را تجویز می‌کند.

  • نمونه‌برداری از مایع مفاصل زانو:

بیشتر بیماری‌ها از طریق نمونه‌برداری از مایع درون مفاصل زانوها می‌توان تشخیص داد. در این آزمایش ابتدا دکتر یک سوزن کوچک را وارد مفاصل زانوی شما می‌کند و کمی مایع درون مفاصل را خارج می‌کند فقط دقت داشته باشید که تمام این مراحل با رعایت کامل بهداشت انجام می‌شود، پس از آن نمونه موردنظر را به آزمایشگاه ارسال می‌کنند تا اقدامات لازم بر روی مایع درون مفاصل انجام شود و بیماری تشخیص داده شود. از این روش بیشتر زمانی استفاده می‌شود که شما مشکوک به بیماری نقرس یا انواع آرتریت باشید. اگر بعد از انجام آزمایش وجود عفونت تشخیص داده شود تخلیه مایع درون مفصل‌ها می‌تواند به تسکین درد کمک زیادی بکند.

روش‌های درمانی درد پشت زانو

زمانی که شما به یک متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کردید باید تمام علائم را به‌خوبی و درست برای دکتر خود شرح دهید تا دکتر بتواند علت درد شما را به‌خوبی تشخیص دهد و درمان مناسبی انتخاب کند. در این مقاله چند روش‌های درمان آن را برای شما بازگو می‌کنیم:

  1. روش Rice

از روش Rice برای مدت‌زمان طولانی استفاده کنید.

  1. دارودرمانی

دارودرمانی یکی از بهترین و راحت‌ترین روش‌ها برای درمان دردهای شدید زانوها است. باید داروهایی که پزشک تجویز کرده را بادقت مصرف نمایید و حتماً بعد از اتمام دوره داروها دوباره به پزشک خود مراجعه کنید تا وضعیت زانوهای شما دوباره مورد برسی قرار بگیرد.

  1. فیزیوتراپی

فیزیوتراپی باعث می‌شود تا عضلات زانوها تقویت شوند و از بدتر شدن آسیب وارد شده به زانوها جلوگیری می‌کند. گاهی فیزیوتراپی می‌تواند در تسکین در زانوها بسیار مؤثر باشد.

  1. تزریق دارو

تزریق دارو به زانوها می‌تواند به کمترشدن درد زانو بسیار کمک کند. دکتر متخصص جراحی پا و مچ پا  به تزریق داروهای خاص به زانوها می‌پردازد تا درد را کمتر کند.

  1. ورزش

سعی کنید ورزش‌هایی انجام دهید که عضلات ران و لگن همچنین ماهیچه‌های زانو شمارا تقویت کند (ورزش‌های تقویتی، ورزش‌های تعادلی)

  1. بستن زانو

زانوهای خود را با بانداژهای لوله‌ای ببندید تا زانوها زیاد تکان نخورند و درد کم شود.

  1. جراحی

جراحی آخرین مرحله درمان است و اگر بعد از انجام درمان‌های ساده‌تر درد شما بهتر نشد و بهبود پیدا نکردید. دکتر متخصص جراحی پا و مچ پا صلاح می‌بیند که زانوهای شما عمل شود. جراحی آرتروسکوپیک یکی از رایج‌ترین و بهترین نوع جراحی زانو است که در آن ابتدا دکتر زانوها را سوراخ می‌کند و یک دوربین را از طریق لوله وارد آن ناحیه می‌کند تا فضای زانو به‌خوبی مشاهده شود و مشکل زانو تشخیص داده شود. بعد از آن اگر نیاز به تعویض یا ترمیم بود عمل جراحی آغاز می‌شود.

  1. تعویض مفصل زانو

تعویض مفصل زانو یا ایمپلنت زانو در صورتی انجام می‌شود که مشکل زانو بسیار حاد باشد و دکتر نتواند برای بهبود زانوها کاری کند. در این صورت دکتر متخصص جراحی پا و مچ پا  دستور می‌دهد که بخشی از مفاصل زانو یا تمام آن‌ها تعویض شوند. در این روش اگر قسمتی از مفاصل نیاز به تعویض داشته باشد آن قسمت‌ها را با قطعه‌های فلزی یا پلاستیکی جایگزین می‌کنند. اما اگر نیاز باشد کل مفصل زانو عوض شود، آن را با زانو پلاستیکی تعویض می‌کنند.

نتیجه‌گیری

زانودرد یکی از دردهایی است که اگر به آن دچار شوید ممکن است تمام زندگی شما را مختل سازد. برای جلوگیری از زانودرد سعی کنید بسیار مراقب خود باشید کارهای سنگین انجام ندهید.

اگر شما درد زانو داشتید؛ اما شدت آن بسیار کم است بهتر است با نظر پزشک فوق تخصص پا از روش Rice استفاده کنید که در این مقاله برای شما گفته شده است. اما درد شما اگر بسیار شدید بود باید حتماً به یک پزشک متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید.