همه‌چیز راجع به آسیب‌های کف پا

پا یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین اعضای بدن محسوب می‌شود که البته توجه کافی را نداشته و همیشه نادیده گرفته‌شده است. بااین‌حال اگر آسیبی به پا وارد شود بسیاری از کارهای روزمره مختل خواهد شد و شما دیگر نخواهید توانست خیلی از کارهایی که اکنون به‌راحتی انجام می‌دهید را انجام دهید. خب بهتر است حالا به این سؤال پاسخ دهیم که چگونه می‌شود آسیب‌های صفحه کف پا را درمان کرد؟ برای پاسخ به این سؤال در درجه اول باید با آسیب‌های صفحه کف پا به‌طور کامل آشنا شوید. در ادامه به این موضوع می‌پردازیم.

دکتر فرشید مالکی

توضیحاتی راجع درد در ناحیه‌های مختلف کف پا

آسیب‌های صفحه کف پا عمدتاً می‌تواند بسیار گسترده باشد و ناحیه‌های مختلفی از پا را درگیر خودش بکند. اما به‌طورکلی ناحیه‌های پاشنه پا، بخش زیرین پنجه پا، قوس کف پا، پنجه پا، تیغه‌ی بیرونی پا و… از عمده‌ترین قسمت‌هایی هستند که آسیب‌های صفحه کف پا ممکن است در آن به وجود بیاید. در ادامه به توضیحاتی راجع هرکدام از این بخش‌ها خواهیم پرداخت تا به‌طور مفصل و کامل با آسیب‌های صفحه کف پا آشنا شوید.

وجود درد در ناحیه پاشنه پا

درد در ناحیه پاشنه پا عموماً می‌تواند نشات گرفته از چند نوع بیماری متفاوت باشد. این بیماری‌ها عبارت است از فاشیای پلانتار، تشکیل زائده‌های استخوانی، کبودی‌های کف پا در اثر برخورد با جسم سخت، شکستگی استخوان پاشنه پا و… که هرکدام راه‌های درمان متفاوتی خواهند داشت که برای آشنایی بهتر با آسیب‌های صفحه کف پا به آن خواهیم پرداخت.

راه‌های درمانی برای آسیب واردشده به ناحیه پاشنه پا: استراحت پا، انجام حرکات کششی مخصوصاً عضلات مربوط به کف پا، استفاده از مسکن و داروهای مناسب، پوشیدن کفش‌های مناسب و مراقبت از وضعیت قرارگیری کف پا، استفاده از پدهای طبی مخصوص کف پا، استراحت دادن به پا، مراجعه به فیزیوتراپی، استفاده از کیسه آب سرد، راه رفتن به کمک عصا به‌طوری‌که کمترین فشار به پاها وارد شود و… بخشی از مهم‌ترین راه‌های درمانی است که به‌منظور بهبود آسیب‌های صفحه کف پا مورداستفاده قرار می‌گیرد.

وجود درد در ناحیه بخش زیرین پنجه پا

مطابق با بخش قبلی در این قسمت هم باید بدانید وجود آسیب در این ناحیه هم باعث بروز بیماری‌هایی خواهد بود که مهم‌ترین آنها متاتارسالژی، مورتون نوروما، سزاموئیدیت و… هستند. بیماری‌های یاد شده قطعاً دارای راهکارهای درمانی هستند که برای رفع آسیب‌های صفحه کف پا لازم است تا از این راهکارها آگاهی کامل داشته باشید. درنتیجه این درمان‌ها را نام‌خواهیم برد. استراحت کردن پا و جلوگیری از وارد شدن فشار بیش‌ازاندازه به ناحیه کف پا، استفاده از کیسه آب یخ، مصرف مسکن‌ها و داروهای ضدالتهاب، پوشیدن کفش‌های مناسب، استفاده از کفی‌های مخصوص، تزریق دارو به کف پا، جراحی، مشورت با پزشک و مراجعه به پزشک معالج و… نمونه‌هایی از راهکارهای درمانی است که می‌توانید در مواقع لزوم از آن استفاده کنید.

وجود درد در ناحیه قوس کف پا

در ناحیه قوس کف پا برخلاف قسمت‌های قبل بیماری‌های زیادی وجود ندارد و تنها آسیبی که منجر به بیماری خواهد شد صافی قوس کف پا است. درواقع در این شرایط قوس کف پا از بین خواهد رفت و منجر به صاف شدن کف پا خواهد شد. درمان این بیماری راهکارهای گوناگونی مثل استفاده از کفی مخصوص برای داخل کفش، استراحت دادن به‌اندازه کافی به پاها، استفاده از کیسه آب سرد، استفاده از عصا و جلوگیری از وارد شدن فشار به ناحیه پا، فیزیوتراپی و در مرحله آخر انجام جراحی دارد.

وجود درد در ناحیه پنجه پا

همان‌طور که در قسمت‌های قبل هم مشاهده شد درد در ناحیه پنجه پا مربوط به بیماری‌ها مختلفی می‌شود که در ادامه آنها را نام‌خواهیم برد و بعدازآن راهکارهای درمانی این بیماری‌ها را هم عنوان خواهیم کرد.

نقرس، قوز شصت پا، انگشت چکشی، انگشت چنگالی، فرورفتن ناخن در گوشت، پاچمنی، پیچ‌خوردگی انگشتان ناحیه پا، هالوکس ریجیدوس، میخچه و پینه، شکستگی استخوان‌های سزاموئید و… نمونه‌هایی از علت بروز درد در ناحیه پنجه پا است.

نمونه‌هایی از راهکارهای درمانی آسیب‌های صفحه کف پا در ناحیه پنجه پا استراحت دادن به پاها، مصرف داروهای مسکن یا ضدالتهاب، استفاده از پدهای مخصوص، پوشیدن کفش‌های مناسب و جلوگیری از پوشیدن کفش‌های تنگ و نوک‌تیز، استفاده از کیسه آب یخ، خیس کردن پا و جداسازی پوست‌های اضافه آن، قرار دادن پا در آب ولرم، مراجعه به پزشک و… است.

وجود درد در ناحیه تیغه‌ی بیرونی پا

آسیب‌های صفحه کف پا در قسمت تیغه‌ی بیرونی پا عمدتاً مربوط به شکستگی استخوان متاتارسال پنجم است که در تیغه‌ی بیرونی پا قرارگرفته است. این بیماری معمولاً با علائمی همچون درد، التهاب و ورم، کبودی و… شروع خواهد شد. در این شرایط مراجعه به پزشک مهم‌ترین کاری است که می‌توانید انجام دهید. راه‌های درمانی این بیماری شامل مصرف داروهای مسکن و ضدالتهاب، استراحت دادن به پا و جلوگیری از وارد شدن فشار بیش‌ازاندازه به پاها، استفاده از کیسه آب سرد، راه نرفتن، گچ گرفتن پای آسیب‌دیده و… است.

صافی کف پا

صافی کف پا را هم می‌توان یکی از آسیب‌های صفحه کف پا محسوب کرد. صافی کف پا درواقع یک عارضه است که در آن قوس‌های کف پا از بین خواهد رفت. وظیفه قوس‌های کف پا کم کردن نیروهایی است که از سمت زمین به کف پا وارد می‌شود. همان‌طور که مشخص است کسانی که دارای کف پای صاف هستند نیروی شدیدی از سمت زمین را تحمل خواهند کرد و این موضوع در درازمدت باعث بروز مشکلات جدی خواهد شد که حتی یکی از این مشکلات آسیب به ستون فقرات است. این مشکل معمولاً مادرزادی خواهد بود اما می‌تواند به دلایل محیطی هم ایجاد شود.

دلیل صافی کف پا از طریق محیط: اگر صافی کف پای شما مادرزادی نباشد پس محیطی است و این موضوع به دلیل فشارهای زیاد و مداوم بر روی پاها اتفاق خواهد افتاد. برای مثال استفاده بیش‌ازاندازه از کفش‌های پاشنه‌بلند می‌تواند منجر به صافی کف پا شود چون‌که فرآیند و کارایی اصلی و طبیعی مچ پا را با اختلال روبه‌رو می‌کند. چاقی هم می‌تواند یکی دیگر از علت‌های صاف شدن کف پا باشد. آسیب‌ها یا ضربات وارده به مچ پا هم در درازمدت شاید بتواند باعث صافی کف پا بشود.

روش‌های درمانی صافی کف پا: انجام تمرین‌های متفاوت و مناسب برای از بین بردن صافی کف پا، ماساژ کف پا به‌خصوص ماساژ پا به کمک یک بطری که روی زمین قرارگرفته، استفاده از کفی‌های طبی برای داخل کفش، جلوگیری از وارد شدن فشار بیش‌ازاندازه به پاها، جلوگیری از انجام فعالیت‌هایی که صافی کف پا را تشدید کند و…

سؤالات متداول درزمینهٔ آسیب‌های صفحه کف پا

چگونه می‌توان از آسیب‌های صفحه کف پا جلوگیری کرد؟ آسیب‌های صفحه کف پا عمدتاً به دلایل مختلفی به وجود می‌آیند که البته اکثراً به خاطر وارد شدن فشار بیش‌ازاندازه به پاها رخ خواهد داد. علاوه بر این مورداستفاده از کفش‌های نامناسب و راه رفتن مداوم با آنها هم می‌تواند بسیار در بروز این مشکل تأثیرگذار باشد. درنتیجه اگر می‌خواهید از آسیب‌های صفحه کف پا جلوگیری کنید بهتر است اجازه ندهید تا فشار بیش اندازه به پاهایتان وارد شود و همیشه کفش‌های مناسب با مدل و سایز پای خودتان را خریداری و استفاده کنید.

نتیجه‌گیری

خب همان‌طور که گفته شد پا قلب دوم هر انسان است و مراقبت از پاها می‌تواند تا حد زیادی بر روی کیفیت زندگی انسان‌ها تأثیر بگذارد و علاوه بر این موضوع مراقبت از پاها باعث می‌شود تا زندگی طولانی‌تر و راحت‌تری داشته باشید و در طولانی‌مدت دچار پادرد نشوید. در این مقاله راجع وجود درد در ناحیه‌های پاشنه پا، بخش زیرین پنجه پا، قوس کف پا، پنجه پا، تیغه‌ی بیرونی پا، راجع صافی پا، علت‌ها و روش‌های درمانی آن و سؤالات متداول موجود در این زمینه صحبت کردیم. دیدید که مواردی مانند فشار واردشده به پاها تا چه میزان در آسیب‌های صفحه کف پا مؤثر هستند. همچنین توجه به کفشی که استفاده می‌کنید و کفی‌هایی که می‌توانید استفاده کنید هم می‌تواند تا حد قابل‌توجهی احتمال مبتلا شدن به آسیب‌های صفحه کف پا را برای شما کاهش دهد. سعی کنید تا همیشه مراقب سبک زندگی خودتان باشید تا پاهای شما دچار مشکل نشود.