التهاب عضله دو سر استخوان ران

عضله دو سر ران یکی از محکم‌ترین و قوی‌ترین عضله‌های پا است که در جلوی ران قرار دارد. این عضله از دو سر کوتاه و بلند تشکیل شده است. عصب‌دهی این دو عضله توسط عصب سیاتیک انجام می‌شود.

از وظیفه‌هایی که این عضله به عهده دارد می‌توان به خم‌کردن زانوها و باز کردن مفصل ران اشاره کرد. اگر این عضله دچار پارگی شود التهاب می‌کند و ممکن است در ناحیه ران شما دچار درد و گرفتگی شوید.

عوامل مختلفی می‌تواند باعث التهاب عضله دوسر استخوان ران شود؛ اما باید این التهاب را حتماً جدی بگیرید و به پزشک متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید؛ زیرا اگر درمان نشود مشکلات جدی را به وجود می‌آورد.

اگر می‌خواهید با بیماری التهاب عضله دو سر استخوان ران بیشتر آشنا شوید، علت‌ها و علائم این بیماری را به‌خوبی بشناسید حتماً تا انتهای مقاله را بادقت مطالعه کنید.

 

Inflammation of the biceps femoris muscle

التهاب عضله دو سر ران چیست؟

التهاب تاندونیت یا التهاب عضله دو سر ران بر اثر عوامل مختلفی به وجود می‌آید. اگر التهاب عضله درمان نشود می‌تواند زمینه‌سازی برای بروز مشکلات جدی‌تر باشد. پس اگر در ناحیه استخوان ران دچار درد و التهاب شده‌اید حتماً به پزشک متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید تا درمان‌های لازم انجام شود.

عوامل ایجاد التهاب عضله دو سر ران

یکی از عواملی که باعث بروز التهاب دوسر ران می‌شود این است که در حین دویدن یا حرکات ناگهانی به‌زانو و ران فشار زیادی وارد شود در ادامه قرار است برای شما مواردی که فشار بر زانو و ران را زیاد می‌کند شرح دهیم:

  • برای دویدن از کفش‌های مناسب استفاده نکنیم و در زمین ناهموار شروع به دویدن کنیم.
  • مسافت طولانی را با سرعت زیاد بدویم.
  • داشتن وزن زیاد هم باعث واردشدن فشار مضاعف به استخوان ران و زانوها می‌شود.
  • سن افراد و انعطاف بدنی افراد هم بسیار مهم است برای تاثیر فشار بر عضله دو سر ران

اگر نیرویی که به عضله‌های دو سر ران وارد می‌شود بیش از حدی باشد که بتواند تحمل کند باعث آسیب به آن ناحیه می‌شود. همچنین اگر این فشارها به‌صورت مکرر به عضله‌ها وارد شود موجب پارگی خفیف می‌شود که عضله دو سر ران هر بار که دچار پارگی شود خود را ترمیم می‌کند.

اگر این پارگی تکرار شود، عضله دیگر قادر به ترمیم نمی‌باشد و عضله دو سر ران ملتهب می‌شود که این التهاب به‌صورت درد و ورم نمایان می‌شود. البته گاهی این پارگی خفیف است و درد ندارد. اما زمانی که شما دچار ورم و درد شدید حتماً به متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید تا اوضاع عضله‌های شما بدتر نشود.

کندگی عضله دو سر استخوان ران

عضله دو سر ران یکی از 3 عضله‌های هیستریک است که عضله دو سر ران از 2 طرفه بلند و کوتاه تشکیل شده است. منشا سر بلند عضله در لگن است و منشا سر کوتاه عضله، سطح پشتی استخوان‌های ران است. این عضله دو سر ران به نسبت عضله‌های دیگر هیستریک آسیب پذیرتر هستند.

گرم‌کردن نامناسب قبل از ورزش، انجام حرکات ناگهانی و واردکردن شوک به عضله‌ها باعث آسیب به عضله‌ها می‌شود. کندگی عضله‌های دو سر ران در حالتی به وجود می‌آید که عضله‌ها کاملاً از استخوان ران جدا شوند.

در اوضاع حادتر ممکن است در حین کنده‌شدن عضله‌ها تکه‌ای از استخوان هم کنده شود، این اتفاق مانند پارگی عضلات پشت ساق پا با درد شدیدی همراه است. در این مرحله باید حتماً متخصص جراحی پا و مچ پا زیرا به‌احتمال خیلی زیاد باید برای درمان جراحی شوید.

                    

علائم کندگی عضله دو سر ران

  • در پشت زانو درد شدیدی احساس کنید که ناگهان به وجود بیاید.
  • محلی که عضله‌های دوسر ران کنده شده است کبود شود.
  • ممکن است زمانی که استخوان به همراه عضله کنده شده باشد، شما موقع لمس به‌راحتی احساس کنید.
  • هنگامی که می‌خواهید زانوی خود را خم کنید یا عضلات ران را تکان دهید درد زیادی را احساس کنید.
  • در عضله‌های هیستریک دچار ضعف شوید.
  • توانایی خم‌کردن زانوها را نداشته باشید.
  • ممکن است هنگام صبح زمانی که می‌خواهید از خواب بلند شوید احساس درد زیادی داشته باشید. زمانی که بعد از مدتی بی‌حرکت بودن قصد حرکت‌کردن را داشته باشید؛ اما از شدت درد نتوانید.
  • ممکن است در محل کنده‌شدن عضله دو سر ران دچار گرما و سوزش شوید.

 

تشخیص کندگی عضله دو سر ران

زمانی که شما به متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کرده‌اید. برای اینکه دکتر متخصص بتواند تشخیص درستی دهد برای شما آزمایش‌هایی را تجویز می‌کند.

  • ابتدا شما توسط دکتر متخصص به‌صورت فیزیکی معاینه می‌شوید.
  • در مرحله دوم بعد از معاینه فیزیکی دکتر از شما درخواست می‌کند تا آزمایش تصویربرداری MRI را انجام دهید. در این آزمایش از طریق امواج مغناطیسی یک تصویر واضح از عضله‌های دو سر ران تهیه می‌شود. این تصاویر به دکتر کمک می‌کند تا بتواند تشخیص درست و دقیقی بدهد و درمان مناسب را انتخاب کند.

 

درمان کندگی عضله دو سر ران

کندگی عضله دو سر استخوان ران اگر درمان نشود موجب التهاب عضله دو سر ران می‌شود. پس حتماً درمان آن را جدی بگیرید. بعد از اینکه آزمایش‌های لازم را انجام داده‌اید، دکتر متخصص جراحی پا و مچ پا قادر است برای شما درمان مناسب را انتخاب کند. درمان می‌تواند به‌صورت جراحی و غیرجراحی باشد. بعضی از مراحل درمان را برای شما در این مقاله شرح داده‌ایم:

  • استراحت:

سعی کنید حتماً استراحت کنید تا فشارهایی که بر عضله‌های دو سر ران وارد می‌شود کاهش پیدا کند. شما می‌توانید از تکنیک RICE استفاده کنید.

  • کمپرس یخ:

یکی از بهترین راهکارها برای کاهش ورم و درد است. فقط کافی است روزانه 2 الی 3 بار کمپرس یخ را به مدت 15 دقیقه روی ناحیه‌ای که درد می‌کند قرار دهید.

  • سعی کنید که پای خود را با باند ببندید تا کمتر ورم کند.
  • با تجویز پزشک حتماً از داروهای ضدالتهاب استفاده کنید.
  • سطح فعالیت بدنی خود را کاهش دهید و سعی کنید فعالیت‌های سنگین انجام ندهید.
  • ماساژ:

استفاده از ماساژ یکی از بهترین راه‌حل‌ها برای کاهش درد و کمک به ترمیم بافت‌های پاره شده است. اما این نکته را در نظر داشته باشید که باید ماساژدرمانی انجام دهید و پیش کسی بروید که به‌صورت اصولی این کار را انجام دهد. همچنین به علم ماساژدرمانی واقف باشد.

  • جراحی:

زمانی که اوضاع حاد باشد و کندگی عضله با کنده‌شدن استخوان همراه باشد عضله دوسر ران ملتهب می‌شود و شما باید توسط متخصص جراحی پا و مچ پا جراحی شوید. در جراحی پا ناحیه‌ای از دو سر ران که پاره و کنده شده به سمت محل طبیعی خود کشیده می‌شود و از طریق بخیه بدون آسیب به سیاتیک ترمیم می‌شود.

البته خیلی کم پیش می‌آید که بیماران مبتلا به کندگی عضله دو سر ران نیاز به جراحی داشته باشند. فقط زمانی که از طریق روش‌های درمانی غیرجراحی بهبود حاصل نشود و اوضاع بیمار حاد شود. بعد از عمل جراحی حدود 6 هفته طول می‌کشد تا شما بهبود پیدا کنید اما ممکن است درد به مدت 3ماه ادامه یابد.

در دوره بعد از عمل جراحی جلسات فیزیوتراپی برای شما باید آغاز شود. همچنین بهتر است در این دوره کم‌کم ورزش‌هایی را شروع کنید که به قوی‌تر شدن عضلات هیستریک شما کمک کند. برای اینکه زانو و ران شما ثابت بماند بعد جراحی حتماً از زانوبند استفاده کنید.

 

آرتریت مفصل‌های ران

به گفته متخصص جراحی پا و مچ پا یکی دیگر از دلایلی که می‌تواند باعث التهاب عضله دو سر ران شود، آرتریت مفصل‌های ران است. بیماری آرتریت مفصل ران با مرور زمان و ساییدگی مفصل ران به وجود می‌آید و باعث التهاب در ناحیه عضله دو سر استخوان ران می‌شود.

 

علائم آرتریت مفصل ران

به طور معمول یکی از بارزترین نشانه‌هایی که خبر از بیماری آرتریت می‌دهد، درد و محدودشدن حرکت آن قسمت از بدن است. در آرتریت مفصل ران، درد در قسمت جلوی ران و لگن احساس می‌شود.

معمولاً بیمارانی که به عارضه آرتریت مبتلا هستند با نشانه‌های مثل درد شدید در هنگام سوار ماشین یا پیاده‌شدن از ماشین، نشستن و برخاستن به پزشک متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه می‌کنند و از درد شاکی هستند. کسانی که مبتلا به این عارضه هستند معمولاً به‌مرورزمان در الگوی راه‌رفتن تغییری ایجاد می‌شود و به‌صورت کج شبیه به اردک راه می‌روند.

 

درمان آرتریت مفصل ران

کسانی که مبتلا به عارضه آرتریت مفصل ران هستند فکر می‌کنند که تنها راه درمان جراحی است. اما با کمک پزشک متخصص و رعایت نکات ضروری بیماری آن‌ها بهبود پیدا کند.

  • دارو

برای درمان در مرحله اول دکتر متخصص جراحی پا و مچ پا برای شما داروهای ضدالتهاب تجویز می‌کند تا التهاب عضله دو سر ران را که بر اثر آرتریت مفصل ران به وجود آمده را درمان کند. اما اگر این درمان باعث بهبودی نشد، دکتر تزریق کورتیزون را پیشنهاد می‌دهد.

  • کمپرس یخ

یکی دیگر از درمان‌های مؤثر می‌توان به کمپرس یخ اشاره کرد. فقط دقت داشته باشید باید طبق دستور عمل درست انجام دهید. شما باید روزانه در 3 نوبت، هر نوبت 20 دقیقه کمپرس یخ را انجام دهید. این کار می‌تواند دمای بدن را در نواحی که کمپرس یخ گذاشته می‌شود را پایین بیاید و التهاب را کاهش می‌دهد.

  • کاهش وزن

کاهش وزن می‌تواند در بهبود التهاب عضله دو سر استخوان ران مؤثر باشد. با کاهش وزن درد مفاصل هم کاهش پیدا می‌کند و فشار بر روی مفاصل و عضله‌های دو سر زانوها کمتر می‌شود. بهتر است زمانی که می‌خواهید راه بروید حتماً از یک عصا استفاده کنید.

استفاده از وسایل کمکی مثل عصا فشار و وزن وارد شده بر زانو و مفصل ران را کاهش می‌دهد. فقط به این نکته دقت داشته باشید که در استفاده از عصا حواستان باشد که عصا را در سمت مخالف مفصلی که درد می‌کند بگیری به طور مثال اگر زانو و مفصل پای راست شما درد می‌کند عصا را با دست چپ خود بگیرید.

  • کفش طبی

به گفته متخصص جراحی پا و مچ پا یکی دیگر از نکاتی که اگر رعایت کنید التهاب شما بهبود پیدا می‌کند، استفاده از کفش‌های مناسب و طبی است. استفاده از کفش‌های مناسب در کاهش فشار وارد شده بر زانو و مفصل ران بسیار مؤثر است و زمانی که فشار بر روی مفصل‌های ران کمتر شود التهاب عضله دو سر ران هم کاهش پیدا می‌کند.

  • فیزیوتراپی

انجام تمرینات فیزیوتراپی باهدف برگشت قدرت عضله‌ها انجام می‌شود. زمانی که بیمار به‌اندازه کافی استراحت نکند، بافت‌های آسیب‌دیده به‌خوبی بهبود پیدا نمی‌کنند و روند درمان کامل نمی‌شود.

با بروز این اتفاق بیمار به پیشنهاد دکتر متخصص جراحی پا و مچ پا جلسات فیزیوتراپی را برای برگشت قدرت در عضله‌های دو سر استخوان ران و کاهش التهاب آن شروع می‌کند. در فیزیوتراپی هرچه عضلات اطراف ران قوی‌تر شود، فشار وارد شده به عضله دوسر ران هم کمتر می‌شود و در نتیجه التهاب کاهش پیدا می‌کند. انجام ورزش در آب هم می‌تواند به تقویت عضلات  کمک کند.

 

نتیجه‌گیری

یکی از شایع‌ترین دردهایی که هر انسانی ممکن است در طول زندگی آن را تجربه کند درد در ناحیه پا است. درد در ناحیه پا می‌تواند تحت عوامل متخلفی به وجود بیاید، التهاب عضله دو سر استخوان ران یکی از آن دلایلی است که باعث درد در ناحیه پا می‌شود.

همچنین التهاب عضله دو سر هم خود دلایل متعدد زیادی دارد که ما در این مقاله 2 دلیل شایع را به همراه درمان برای شما توضیح دادیم. فقط به این نکته دقت کنید که پا یکی از مهم‌ترین اجزای بدن ما است و باید بسیار به آن دقت کنیم.

پس اگر دچار تورم یا درد در ناحیه پا شدید حتماً به متخصص جراحی پا و مچ پا مراجعه کنید و هرگز سعی نکنید در خانه خود را درمان کنید؛ زیرا درمان‌های خانگی اگر بدون نظارت دکتر باشد ممکن جای بهبود، آسیب‌های جدی‌تری به وجود بیاورد.